Covid-19 fertőzés utáni rehabilitáció

A Covid-12  fertőzésen átesett betegeknek a betegség különböző fázisaiban, illetve a lábadozás időszakában is szükségük van testmozgásra.

Eltérő gyógytorna, valamint rehabilitáció javasolt azoknak, akik kórházi kezelésre szorulnak, azoknak, akik enyhébb vagy közepes tünetekkel karanténban vannak és azoknak, akik átestek a fertőzésen és már a gyógyulás fázisában vannak. A Fizio+ gyógytornászai mind a karantén alatt, mind a lábadozás időszakában tudnak segíteni.  Azoknak, akik otthon vannak, elsősorban online gyógytorna formájában, a lábadozás időszakában pedig állapotfelmérés utáni testreszabott rehabilitációs programmal a rendelőben és online. A COVID-19-ből lábadozó emberek közül sokan szenvednek úgynevezett poszt-vírusos fáradtság szindrómától, ez szintén más rehabilitációs stratégiát igényel.

Miért van szükség rehabilitációra COVID-19 miatti megbetegedés után?

Egyszerűen fogalmazva azért, hogy mihamarabb vissza lehessen térni a mindennapokhoz és az ember ugyanúgy tudjon teljesíteni és bírja a fizikai terhelést, mint a COVOD-19-től való megbetegedés előtt.

A hosszan tartó kórházi kezelés, de az otthoni elszigeteltség is csökkenti  a testmozgás mennyiségét, ami izomvesztést, romló testtartást, a terhelhetőség csökkenését, gyengeséget, fáradékonyságot illetve akár az inzulinra való érzékenység csökkenését is eredményezheti már akár egy hét után is.

A COVID-19 fertőzés komolyabb esetben erősen megterheli a tüdőt és a keringési rendszert, és a normál működés visszaállításához légzőgyakorlatokra és gyógytornára van szükség, hogy meg lehessen előzni, amennyire lehetséges, az izomvesztést illetve az egyéb mozgási funkciók romlását.

Időpont foglalás

 

Mennyit érdemes gyakorolni a COVID-19 miatti megbetegedés után illetve a kényszerű karantén Ideje alatt ?

Mennyit érdemes gyakorolni a COVID-19 miatti megbetegedés után illetve a kényszerű karantén Ideje alatt ?

Mindennap félórás torna javasolt, a felépülés időszakában pedig legalább 6 hetes gyógytorna,, hetente ötször 30–60 perc, ahol a különböző gyakorlatokat személyre szabva alakítjuk ki.

 

Mikor nem javasolt a mozgás? - A rehabilitációs gyógytorna ellenjavallatai

(1) A nyugalmi pulzus magasabb, mint 120 BPM; 

(2) A vérnyomás magasabb, mint 140 / 90 mm / Hg vagy alacsonyabb, mint 90 / 60 mm / Hg; 

(3) A szaturáció alacsonyabb, mint 95%

A gyakorlást szüneteltetni kell a következő esetekben

- Láz: a hőmérséklet > 38,2 fok; 

- Légzési nehézség vagy légszomj pihenés után is, enyhülés nélkül; 

- Mellkasi fájdalom, mellkasi szorítás, nehézlégzés, súlyosbodó köhögés, szédülés, fejfájás, homályos látás, szívdobogás, éjszakai izzadás, stb.

Állapotfelmérés a COVID-19 utáni rehabilitációhoz

A Fizio+-nál a következő vizsgálatokat végezzük el, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb rehabilitációs programot tudjuk összeállítani:

Amit csinálunk: 

 • O2 szaturáció mérése 

Mi ez? Az oxigénszaturáció a vér oxigént szállító fehérjéjének, a hemoglobinnak az oxigénnel való telítettségét méri, százalékban (SpO2%). Pulzoximéterrel, egy ujjra csíptethető eszközzel mérhető. A normális oxigénszaturáció 96 és 100% között van. 

 • vérnyomás, pulzus
 • vérkeringés vizsgálata
 • passzív és aktív ízületi mozgástartomány
 • 6 perces séta teszt - az aerob kapacitás vizsgálatára

Mi ez? A hat perces séta teszttel (6MWT) az állóképesség és a terhelhetőség mérhető, melyek a COVID-19 miatti megbetegedés alatt akár jelentősen is csökkenhetnek. A teszt során olyan sebességgel kell sétálni, amilyennel a tesztelt személy tud, és lassíthat vagy akár meg is állhat, ha szükséges. A pontszámnál a megtett távolságot figyelik, illetve hogy a tesztelt személy képes-e folyamatosan sétálni. A teszt a rehabilitáció során elért haladás mérésére is alkalmas.

 • 5x feláll-leül teszt - az alsó végtag izomerejének vizsgálatára
 • egyensúly tesztek
 • légzőizmok vizsgálata, izomerejük mérése, itt izoláltan is a különböző izmok tesztelése, valamint funkcionális izomláncok vizsgálata
 • autoregulációs gyakorlatok (különböző súllyal, különböző ismétlésszámmal végzett gyakorlatok amit a páciens ítél meg, hogy mennyit bír)
 • Mauálterápia! leginkább a háti gerinc szakaszon, borda ízületek vizsgálata, bordaközti izmok vizsgálata, de a felső végtagot is hozzávesszük
 • személyre szabott igények felmérése - sportoló, nem sportoló stb.
 • rövid-hosszú távú terv felállítása

Időpont foglalás

Rehabilitáció a COVID-19 miatti karantén, vagy egyéb okból történő szeparáció és lábadozás alatt

Ebben az időszakban elsősorban online gyógytornát tud igénybe venni, ahol gyógytornászaink felügyelik és irányítják a gyakorlatokat.  

 

Az ebben a fázisban javasolt gyakorlatok: 

(1) Aerob edzés: fel-alá járás otthon, tánc.

(2) Erősítés: pl guggolás vagy gyakorlatok közepes súlyú tárgyakkal - 8-12 gyakorlat, 8-12 ismétlés

(3) Egyensúly: pl akadályok átlépése

(4) Lágzőtorna

 

Rehabilitáció a COVID-19 utáni felépülés időszakában

A gyógytornát gyógytornász felügyeletével végezheti online, illetve a Fizio+ Gyógytorna központban is.

Ebben a fázisban folyamatosan növelhető a terhelés, mindig egyénre szabva. A kezelés ilyenkor már kiegészíthető fizikoterápiával, gyógymasszázzsal, illetve személyre szabott dietetikai tanácsadással is, mivel a COVID-19 miatti megbetegedés alatt számos esetben emésztési problémák is fellépnek, amelyek állandósulhatnak.

 

https://fizioplus.hu/hu/csapat/konkoly-anett

https://fizioplus.hu/hu/csapat/konkoly-anett

Chován Dóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

More

Chován Dóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

More

Süle-Szigeti Atilla

Gyógytornász

More

Konkoly Anett

Gyógytornász

More

Zsótér Aliz

Gyógytornász - Manuálterapeuta

More

Andorka Eszter

Gyógytornász

More

Kiss Nóra

Gyógytornász

Manuálterapeuta

More

Jónás-Fejes Flóra

Gyógytornász

Manuálterapeuta

More

Időpont foglalás

Foglaljon időpontot online, vagy hívjon bennünket munkanapokon 8-20 óráig +36 30 278 8909 telefonszámon

Book now