Rectus diastasis, avagy a szétnyílt hasizom

Publikálva : 2024. Április 25.
Rectus diastasis, avagy a szétnyílt hasizom

A szétnyílt hasizom egy olyan állapot, amikor a hasfal középső részénél, a test középvonalát alkotó hasizom, vagyis a rectus abdominis izom rostjai eltávolodnak egymástól. Annak ellenére, hogy a szétnyílt hasizom leggyakrabban várandós nők esetében jelentkezik, férfiaknál is előfordulhat. Ennek oka, hogy a probléma kialakulásában olyan tényezők is szerepet játszhatnak, mint a hirtelen súlygyarapodás vagy akár a túl intenzív, nem megfelelően kivitelezett hasizom gyakorlatok végzése.


Hogyan előzhetjük meg?


Bár teljes mértékben nem megelőzhető, bizonyos lépések segíthetnek csökkenteni kialakulásának kockázatát:


Megfelelő testmozgás: Kerüljük az olyan gyakorlatokat, amelyek túlzottan nyújtják vagy terhelik a hasizmokat, különösen a terhesség utolsó hónapjaiban és a szülést követő első időszakban. Inkább a mély törzsizmok óvatos tréningjére fókuszáljunk és olyan mozgásformát válasszunk, amely erősíti a hát
és a kismedence körüli izmokat anélkül, hogy túlzott terhelést jelentene a hasizmoknak.


Helyes testtartás: Rendszeres testmozgással és a törzsizmok célzott tréningjével elérhetjük, hogy derekunk és vállaink ne “essenek előre”, hogy törzsünket könnyebben tartsuk meg egy funkcionálisan optimális pozícióban. Ez általánosan is, de terhesség alatt és a terhesség utáni időszakban különösen
fontos.


Megfelelő emelési technika: Ebben az időszakban (de egyébként is) kiemelten figyeljünk még, hogy hajlásnál és emelésnél döntsük derekunkat (ne hajlítsuk) és  használjuk térdeinket - ezáltal combizmainkat is - levéve ezzel a terhet a lumbális gerincszakaszról.


Hogyan kezelhetjük?


A szétnyílt hasizom kezelése általában két fő területre összpontosít: az izomzat erősítésére és a megfelelő testtartás fenntartására. Néhány fontos lépés a kezelés során:

Hasizom erősítés: Olyan speciális, szakképzett terapeuta által javasolt gyakorlatokat szükséges végezni, amelyek összehúzzák az eltávolodott rostokat és erősítik azokat anélkül, hogy tovább súlyosbítanák az állapotot. Hatékonyak lehetnek az olyan hasizmok stabilizálásra összpontosító gyakorlatok is, mint a
plank.

Kompressziós ruházat: A kezdeti szakaszban a hegek gyógyulása után rendkívül hasznosak lehetnek egyes kompressziós ruházatok, például haskötők vagy speciális haspántok. Ezek támogatják, összetartják a rostokat és azáltal, hogy stabilitást adnak a sérült területnek, segítenek a fájdalom enyhítésében is.

Sebészeti beavatkozás: Súlyos esetekben, amikor más kezelési módszerek nem bizonyultak hatékonynak, sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Ezt általában akkor javasolják, ha a hasizom károsodása jelentős, és más kezelési lehetőségek nem vezettek eredményre.

 

A rektus diastasis nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi és funkcionális problémát is jelent. Fontos figyelni a testünkre és időben felismerni a jeleket, hogy megfelelő lépéseket tehessünk a megelőzés és a kezelés érdekében. A testmozgás és az optimális testtartás fenntartása rendkívül fontos, azonban ha már kialakult a probléma, akkor javasolt szakembert felkeresni.

Kapcsolódó terápia:

Kapcsolódó terápia: