Manuálterápia Maitland, Barvicsenko-féle és Mulligan módszerrel

A manuálterápia a mozgatószerv-rendszer – gerinc, izom, ínszövet, kötőszövet – visszafordítható működési zavarainak kézzel végzett vizsgálata valamint kezelése. A Fizio+ Mozgásközpontban alkalmazott Maitland, Barvicsenko-féle és Mulligan-féle manuálterápia hatékony a fájdalom csillapítása és a korlátozottan mozgatható ízületek felszabadítása mellett a nyaki eredetű szédülés kezelésében is. A manuálterápia és az egyéb eljárások - a gyógytorna, a stretching és a triggerpont terápia kiegészítik egymást, kölcsönösen erősítik egymás hatékonyságát. 

Időpont foglalás

Manuálterápiás kezelés a gyakorlatban

Az első állapotfelmérés során alapos mozgás, illetve testtartás elemzést végzünk. Itt az embert egy nagy egészként vizsgálva elemezzük a különböző testrészek, izmok, lágyrészek egymással való kölcsönhatását. Ezen kívül figyelembe vesszük a képalkotó vizsgálatok – röntgen, MRI, CT – eredményeit is, majd ezt követően felállítunk egy rövid-, és egy hosszú távú kezelési tervet, melybe bele tartoznak az otthon végzendő gyakorlatok is.

 

A manuálterápiás kezelés során célunk, hogy speciális fogásokkal, mobilizációval, azaz ízületi kimozgatással visszaállítsuk az ízületek, lágyrészek normál dinamikáját, oldjuk az ízületi mozgáskorlátozottságot és csökkentsük a fájdalmat.
A kezelés után egy-két napig előfordulhat az adott területen érzékenység, ami a szervezet természetes reakciója, de ettől nem kell megijedni.

Általában 2-6 alkalom elegendő lehet a több hétig tartó panaszmentességhez, a probléma jellegétől és súlyosságától függően.

 

Időpont foglalás

A Maitland, Barvicsenko-féle és a Mulligan manuálterápia

A Maitland manuálterápia átfogó fizikális vizsgálata a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. Lényege, hogy kezelés közben a terapeuta folyamatosan vizsgálja és elemzi a fájdalmas mozdulatokat illetve a gerinctáji, medencetáji, láb és kéz eredetű panaszokat, hogy mindig a megfelelő időben tudja a fogásokat alkalmazni. A Maitland-féle manuálterápia az ízület passzív kimozgatásával dolgozik és célja az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása

A Barvicsenko-féle manuálterápia alapítója A. Anatolij Barvicsenko orosz professzor, melyet hazánkban a Semmelweis Egyetem akkreditált. A terápia célja az izomzat lazításával, valamint az ízületek merevségének oldásával a végtagok és a gerinc mozgásának megkönnyítése, eredeti dinamikájának helyreállítása.

A Mulligan-féle manuálterápia a Maitland terápia továbbfejlesztett változata, névadója egy új-zélandi gyógytornász, Brian Mulligan. A módszer lényege, hogy a gyógytornász finoman, fájdalommentesen kimozgatja a fájdalmas vagy nehezen mozgatható ízületet, majd a páciens önállóan végzi a korábban nehezen kivitelezhető vagy fájdalmas mozgást.

Milyen problémák esetén alkalmazható a manuálterápia?

● Trauma, műtét utáni rehabilitáció
● Ízületek mozgáskorlátozottsága
● Ízületek statikájának a helyreállítása
● Izom, íngyulladás
● Túlterhelésből adódó problémák (teniszkönyök, golfkönyök)
● Nyaki fájdalom, hátfájás, derékfájdalom
● Gerincproblémákkal összefüggő, végtagokba sugárzó fájdalmak
● Csípőtáji, térdtáji problémák, boka-, lábpanaszok

Mikor nem ajánljuk a manuálterápiát?

● Akut sérülés, szalagszakadás
● Csontokat érintő problémák (csontritkulás, daganat, törés gyógyulási fázisa)
● Akut ízületi gyulladás

Manuálterápia, terapeuták:

Fejes Luca

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Chován Dóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Süle-Szigeti Atilla

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Zsótér Aliz

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Andorka Eszter

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Konkoly Anett

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Szemerey Nóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Jónás Fejes Flóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Időpont foglalás

Foglaljon időpontot online, vagy hívjon bennünket munkanapokon 8-20 óráig +36 30 278 8909 telefonszámon

Időpont foglalás