Manuálterápia Maitland, Barvicsenko-féle és Mulligan módszerrel

A manuálterápia a mozgatószerv-rendszer – gerinc, izom, ínszövet, kötőszövet – visszafordítható működési zavarainak kézzel végzett vizsgálata valamint kezelése. A Fizio+ Mozgásközpontban alkalmazott Maitland, Barvicsenko-féle és Mulligan-féle manuálterápia hatékony a fájdalom csillapítása és a korlátozottan mozgatható ízületek felszabadítása mellett a nyaki eredetű szédülés kezelésében is. A manuálterápia és az egyéb eljárások - a gyógytorna, a stretching és a triggerpont terápia kiegészítik egymást, kölcsönösen erősítik egymás hatékonyságát. 

Időpont foglalás

Manuálterápiás kezelés a gyakorlatban

Az első állapotfelmérés során alapos mozgás, illetve testtartás elemzést végzünk. Itt az embert egy nagy egészként vizsgálva elemezzük a különböző testrészek, izmok, lágyrészek egymással való kölcsönhatását. Ezen kívül figyelembe vesszük a képalkotó vizsgálatok – röntgen, MRI, CT – eredményeit is, majd ezt követően felállítunk egy rövid-, és egy hosszú távú kezelési tervet, melybe bele tartoznak az otthon végzendő gyakorlatok is.

 

A manuálterápiás kezelés során célunk, hogy speciális fogásokkal, mobilizációval, azaz ízületi kimozgatással visszaállítsuk az ízületek, lágyrészek normál dinamikáját, oldjuk az ízületi mozgáskorlátozottságot és csökkentsük a fájdalmat.
A kezelés után egy-két napig előfordulhat az adott területen érzékenység, ami a szervezet természetes reakciója, de ettől nem kell megijedni.

Általában 2-6 alkalom elegendő lehet a több hétig tartó panaszmentességhez, a probléma jellegétől és súlyosságától függően.

 

Időpont foglalás

A Maitland, Barvicsenko-féle és a Mulligan manuálterápia

A Maitland manuálterápia átfogó fizikális vizsgálata a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. Lényege, hogy kezelés közben a terapeuta folyamatosan vizsgálja és elemzi a fájdalmas mozdulatokat illetve a gerinctáji, medencetáji, láb és kéz eredetű panaszokat, hogy mindig a megfelelő időben tudja a fogásokat alkalmazni. A Maitland-féle manuálterápia az ízület passzív kimozgatásával dolgozik és célja az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása

A Barvicsenko-féle manuálterápia alapítója A. Anatolij Barvicsenko orosz professzor, melyet hazánkban a Semmelweis Egyetem akkreditált. A terápia célja az izomzat lazításával, valamint az ízületek merevségének oldásával a végtagok és a gerinc mozgásának megkönnyítése, eredeti dinamikájának helyreállítása.

A Mulligan-féle manuálterápia a Maitland terápia továbbfejlesztett változata, névadója egy új-zélandi gyógytornász, Brian Mulligan. A módszer lényege, hogy a gyógytornász finoman, fájdalommentesen kimozgatja a fájdalmas vagy nehezen mozgatható ízületet, majd a páciens önállóan végzi a korábban nehezen kivitelezhető vagy fájdalmas mozgást.

Milyen problémák esetén alkalmazható a manuálterápia?

● Trauma, műtét utáni rehabilitáció
● Ízületek mozgáskorlátozottsága
● Ízületek statikájának a helyreállítása
● Izom, íngyulladás
● Túlterhelésből adódó problémák (teniszkönyök, golfkönyök)
● Nyaki fájdalom, hátfájás, derékfájdalom
● Gerincproblémákkal összefüggő, végtagokba sugárzó fájdalmak
● Csípőtáji, térdtáji problémák, boka-, lábpanaszok

Mikor nem ajánljuk a manuálterápiát?

● Akut sérülés, szalagszakadás
● Csontokat érintő problémák (csontritkulás, daganat, törés gyógyulási fázisa)
● Akut ízületi gyulladás

Manuálterápia, terapeuták:

Konkoly Anett

Gyógytornász

Tovább

Balázs Ivett

Gyógytornász

Tovább

Szemerey Nóra

Gyógytornász, Maitland és Mulligan manuálterápia

Tovább

Jónás Fejes Flóra

Gyógytornász, Maitland és Mulligan manuálterápia

Tovább

Időpont foglalás

Foglaljon időpontot online, vagy hívjon bennünket munkanapokon 8-20 óráig +36 30 278 8909 telefonszámon

Időpont foglalás