Covid-19 fertőzés utáni rehabilitáció

A Covid-19 fertőzésen átesett betegeknek a betegség különböző fázisaiban, illetve a lábadozás időszakában is szükségük van testmozgásra. Eltérő gyógytorna, rehabilitáció javasolt azoknak a pácienseknek, akik kórházi kezelésre szorulnak, azoknak, akik enyhébb vagy közepes tünetekkel karanténba kerültek és azoknak, akik már átesve a fertőzésen, a gyógyulás fázisában vannak.

A Fizio+ gyógytornászai mind a karantén alatt, mind a lábadozás időszakában tudnak segíteni.  Azoknak, akik otthon vannak, elsősorban online gyógytorna formájában, a lábadozás időszakában pedig állapotfelmérés utáni testreszabott rehabilitációs programmal a rendelőben és online. A COVID-19-ből lábadozó emberek közül sokan szenvednek úgynevezett poszt-vírusos fáradtság szindrómától, ez szintén más rehabilitációs stratégiát igényel.

 

 

Miért van szükség célzott rehabilitációra COVID-19 megbetegedés után?

Röviden összefoglalva azért, hogy a páciens mihamarabb visszatérhessen a mindennapi teendőihez és ugyanúgy tudjon teljesíteni, bírja a fizikai terhelést, mint a COVID-19 megbetegedés előtt.

A hosszan tartó kórházi kezelés és az otthoni elszigeteltség is csökkenti  a testmozgás mennyiségét, ez pedig izomvesztést, a testtartás romlását, a terhelhetőség csökkenését, gyengeséget, fáradékonyságot illetve akár az inzulinra való érzékenység csökkenését is eredményezheti - már akár egy hét után is.

A COVID-19 fertőzés komolyabb esetben erőteljesen megterheli a tüdőt és a keringési rendszert, a normál működés visszaállításához pedig szükség van légzőgyakorlatokra és gyógytornára, hogy megelőzhessük az esetlegesen kialakuló izomvesztést illetve a mozgási funkciók romlását.

Időpontfoglalás

 

Milyen sűrűn javasolt a COVID-19 megbetegedés utáni célzott terápia?

A kezdetekben minden nap érdemes nagyjából 30 percet tornázni, majd később, a felépülés időszakában legalább 6 hétig tartó, hetente ötszöri 30-50 perc gyógytornát javaslunk, ahol a különböző gyakorlatokat személyre szabva alakítjuk ki.

 

Mikor nem javasolt a mozgás? - A rehabilitációs gyógytorna ellenjavallatai

(1) A nyugalmi pulzus magasabb, mint 120 BPM; 

(2) A vérnyomás magasabb, mint 140 / 90 mm / Hg vagy alacsonyabb, mint 90 / 60 mm / Hg; 

(3) A szaturáció alacsonyabb, mint 95%

A gyakorlást szüneteltetni kell a következő esetekben

- Láz: a hőmérséklet > 38,2 fok; 

- Légzési nehézség vagy légszomj pihenés után is, enyhülés nélkül; 

- Mellkasi fájdalom, mellkasi szorítás, nehézlégzés, súlyosbodó köhögés, szédülés, fejfájás, homályos látás, szívdobogás, éjszakai izzadás, stb.

Állapotfelmérés a COVID-19 utáni rehabilitációhoz

A Fizio+-nál az állapotfelmérés során a szokásos, kötelező vizsgálatok mellett az alábbi vizsgálatokat végezzük a legprecízebb rehabilitációs program összeállítása érdekében:

 • O2 szaturáció mérése 

Mit jelent ez? Az oxigénszaturáció a vér oxigént szállító fehérjéjének, a hemoglobinnak az oxigénnel való telítettségét méri, százalékban (SpO2%). Pulzoximéterrel, egy ujjra csíptethető eszközzel mérhető. A normális oxigénszaturáció 96 és 100% között van. 

 • vérnyomás, pulzus
 • vérkeringés vizsgálata
 • passzív és aktív ízületi mozgástartomány
 • 6 perces séta teszt - az aerob kapacitás vizsgálatára

Mit jelent ez? A hat perces séta teszttel (6MWT) az állóképesség és a terhelhetőség mérhető, melyek a COVID-19 megbetegedés következtében sajnos jelentősen csökkenhetnek. A teszt során olyan sebességgel sétál a vizsgált személy, amilyennel csak tud, ha szükséges, persze lassíthat vagy akár meg is állhat közben. A pontszámnál a megtett távolságot figyeljük, illetve hogy a tesztelt személy képes-e folyamatosan sétálni. A teszt a rehabilitáció során elért haladás mérésére is alkalmas.

 • 5x felállás-leülés teszt - az alsó végtag izomerejének vizsgálatára
 • egyensúly tesztek
 • légzőizmok vizsgálata, izomerejük mérése, itt izoláltan is a különböző izmok tesztelése, valamint funkcionális izomláncok vizsgálata
 • autoregulációs gyakorlatok (különböző súllyal, különböző ismétlésszámmal végzett gyakorlatok amit a páciens ítél meg, hogy mennyit bír)
 • Mauálterápia! leginkább a háti gerinc szakaszon, borda ízületek vizsgálata, bordaközti izmok vizsgálata, de a felső végtagot is hozzávesszük
 • személyre szabott igények felmérése - sportoló, nem sportoló stb.
 • rövid-hosszú távú terv felállítása

Időpontfoglalás

Rehabilitáció a karantén, vagy egyéb okból történő szeparáció és lábadozás alatt

Ebben az időszakban elsősorban online gyógytornát tud igénybe venni a páciens, mely során gyógytornászaink felügyelik a gyakorlatok kivitelezésének minőségét.

 Az ebben a fázisban javasolt gyakorlatok: 

(1) Aerob edzés: fel-alá járás otthon, tánc.

(2) Erősítés: pl. guggolás vagy gyakorlatok közepes súlyú tárgyakkal - 8-12 gyakorlat, 8-12 ismétlés

(3) Egyensúly: pl akadályok átlépése

(4) Lágzőtorna

 

Rehabilitáció a COVID-19 utáni felépülés időszakában

A terápiát gyógytornász felügyeletével végezheti online, illetve a Fizio+ Gyógytorna központban is.

Ebben a fázisban folyamatosan növelhető a terhelés, mindig egyénre szabva. A kezelés ilyenkor már kiegészíthető fizikoterápiával, gyógymasszázzsal, illetve személyre szabott dietetikai tanácsadással is, mivel a COVID-19 megbetegedés alatt számos esetben emésztési problémák is fellépnek, kezelés hiányában akár állandósulhatnak.

Időpontfoglalás

 

Gyógytornászaink

Végh Anett

Gyógytornász - Fizioterapeuta

Tovább

Chován Dóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Süle-Szigeti Atilla

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Konkoly Anett

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Zsótér Aliz

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Andorka Eszter

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Szemerey Nóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Jónás-Fejes Flóra

Gyógytornász - Manuálterapeuta

Tovább

Időpont foglalás

Foglaljon időpontot online, vagy hívjon bennünket munkanapokon 8-20 óráig +36 30 278 8909 telefonszámon

Időpont foglalás