Milyen esetekben érdemes a női fizioterápiát választni?

 • Gyermekvállalás előtt megelőző céllal
  A szülés előtt végzett medencefenék torna bizonyítottan csökkenti a szülés utáni vizeletinkontinencia kialakulását
 • Terhesség alatt
  Egészséges terhesség esetén a II. és a III. trimeszterben lévő kismamákát várjuk, amennyiben orvosuk is engedélyezi a tornát, amely felkészíti a gátat a szülésre.
 • Szülés utáni rehabilitáció és a sporthoz való visszatérés céljából
  Szülést követően, a 6. heti orvosi vizsgálat után ajánlott elkezdeni a tudatos medencefenék tornát. Az édesanyák legalább 30%-a tapasztal vizeletinkontinenciát a gyermeke születése utáni időszakban, ami tulajdonképpen már a terhesség alatt kezdetét veszi. Gyakori és jelentős szülés utáni panasz, amely szorongáshoz és az életminőség romlásához vezethet.
 • Menopauza alatt
  A változó korban általában fokozottan jelentkeznek a vizelet inkontinencia problémák, a korábbi stressz inkontinencia mellé gyakran belép a késztetéses inkontinencia, illetve a kevert inkontinencia is. Egyáltalán nem számít ritkaságnak, hiszen Az inkontinens panaszok menopauza idején a hormonális változások és az életkor előrehaladtának, valamint a túlsúly következtében is kialakulhatnak.
 • Bizonyos sportok (súlyemelés, aerobic, futás), nehéz fizikai tevékenység esetén
  Egyes sportok fokozzák az inkontinencia kialakulásának valószínűségét, és  emiatt különösen fontos a megfelelően edzett medencefenék izomzat  Fokozott haspréseléssel, ismételt ütköztetéssel járó sportok végzésénél, élsportoknál is előfordul vizeletcsepegés. Életvitelszerűen végzett nehéz fizikai megterhelés is kiválthat inkontinens panaszt.
 • Stressz, késztetéses és kevert vizeletinkontinencia esetén
 • Kismedencei szervek süllyedésénél
 • Szexuális működészavarok (vaginizmus, feszes medencefenék)

Milyen esetekben érdemes férfi fizioterápiára jönni?

 • Kismedencei műtéte, például prosztata eltávolítás esetén
  Férfiaknál ritkábban alakul ki vizeletinkontinencia, azonban a prosztata műtéti eltávolítás után gyakorivá válnak körükben az inkontinens panaszok.
 • Bizonyos sportok (súlyemelés, futás), nehéz fizikai tevékenység esetén
  Bizonyos, a hasűri nyomás hirtelen megemelkedésével járó sportok, azt emelés, a guggolás és a nehéz fizikai munka férfiaknál is okozhat inkontinencia panaszokat.
 • Stressz, késztetéses és kevert vizeletinkontinencia esetén

Milyen esetben nem alkalmas a női illetve férfi fizioterápia?

 • kismedencei szervek (húgyhólyag, méh, petefészek, prosztata) gyulladása
 • akut aranyér esetén
 • menstruáció alatt
 • túlfolyásos inkontinencia esetén
 • neurogén hólyag / reflex inkontinencia esetén
 • veszélyeztetett terhesség során
 • a terhesség I. trimeszterében

ÁLLAPOTFELMÉRÉS - Mire számíthatnak az állapotfelmérés során?

Az állapotfelmérés részét képezi egy speciális kérdőív kitöltése, amely a részletes kikérdezést, a panaszok oki feltárását segíti. Testtartás vizsgálatot végzünk, amely során kiemelt hangsúlyt fektetünk a medence állásának, a lumbális gerinc görbületének és mozgásának, valamint a hasizmok állapotának vizsgálatára. Kitérünk érintőlegesen a medencére és a medencefenék izomzat tájanatómiai ismeretére, valamint elkezdjük a medencefenék izomműködésének tudatos megéreztetésének elsajátítását különböző testhelyzetekben. Mindezekre azért van szükség, mert a gátizmok kívülről nem láthatóak, ezáltal nehezebben is érezhető meg a működésük. Az életkor előrehaladtával, illetve a természetes szülések által gyengülnek ezen izmok, így egyre nehezebb az izomműködés tudatos megérzése, amelynek elsajátítása nélkülözhetetlen a torna megkezdése előtt. Az állapotfelmérést életviteli tanácsadással zárjuk.

FIZIOTERÁPIA, INTIMTORNA

A női és a férfi fizioterápia egyéni gyógytorna keretén belül valósul meg, amely során a medencefenék izmok tréningjén kívül a hagyományos gyógytorna gyakorlatokat, valamint a manuálterápiás kezelési módszereket is alkalmazzuk. A fizioterápia továbbá támogatható egyéb kiegészítő terápiákkal: deréktáji fájdalmak esetén kineziológiai tapasz felhelyezésével, izmok és kötőszövetek lazítása esetén gyógymasszázzsal és ultrahang terápiával, valamint a vénás- és nyirokkeringés támogatása érdekében manuális nyirokdrenázzsal.

 

 

Milyen szerepe van a medencének, mik azok a medencefenék izmok (gátizmok)?

A csontos-szalagos medence testünk stabil központi részét képezi, feszes ízületei révén szilárd vázat alkot, mely alkalmassá teszi, hogy a törzs súlya rajta keresztül tevődjön át az alsó végtagokra. A medence kimenetét a kötőszövetes lemezek és az úgynevezett medencefenék izmok zárják le. Ezek az izmok rugalmas alátámasztást biztosítanak a kismedencei szerveinknek (húgyhólyag, méh, petefészek) és a medencenyílásoknak (húgycső, hüvely, végbélnyílás). Záróizom funkciót töltenek be azáltal, hogy erőkifejtéskor (pl. emelés, erőltetett kilégzés) összehúzódnak, míg vizelet- és székletürítésnél részlegesen ellazulnak. Továbbá a szülőcsatorna részét képezik és szexuális funkciót betöltő szerepük is van.  A medencefenék izmok túlfeszült állapota, az ellazulási képtelensége is okozhat vizeletinkontinens panaszokat, melyhez gyakran társul fájdalmas együttlét, székrekedés, és a csípőizmok megrövidülése is.

A medencefenék izmok egymástól függetlenül nem mozgathatóak. Ha a  gátizom torna nem pusztán a megelőzést szolgálja, akkor oktatása kizárólag gyógytornász-fizioterapeuta egyetemi végzettséggel rendelkező szakemberi kompetenciához kötött!

Az inkontinencia, és az inkontinencia típusai:

A vizeletinkontinencia az akaratlan vizeletvesztés, amely a húgycsövön keresztül távozik. Ilyenkor nem egy betegségről, hanem egy tünetegyüttesről beszélünk. A medencefenék izmok, a gátizmok tornája bizonyítottan képes csökkenteni a vizelet és székletinkontinencia okozta kellemetlen panaszokat. Egy csepp akaratlan vizeletvesztés sem tekinthető normálisnak!

Stressz inkontinencia:
Eleinte a hasűri nyomást hirtelen megemelő tevékenységek, pédául köhögés, emelgetés, tüsszentés váltja ki. Súlyosabb formáiban járáskor, de akár fekvéskor is elcseppenhet a vizelet, a legsúlyosabb esetekben pedig szinte folyamatosan ürül. Intimtotna, életmódbeli és étrendi változtatások, fizioterápia,  stresszkezelési technikák elsajátítása javasolt.

Készteséses inkontinencia:
A készteséses inkontinencia esetében hirtelen és erősen jelentkezik a vizelési inger, amit az érintett nem tud elnyomni, bár van, aki kis ideig vissza tudja tartani. Jellemzően nagyon rövid idő van eljutni a mosdóba mielőtt bekövetkezik az irányíthatatlan vizelettávozás. Az oka részben a húgyhólyag izmainak túlműködése és a záróizmok gyengesége, de akkor is előfordulhat, ha a  záróizomzat jól működik. Ilyenkor boiztosan gyógyszeres kezelést is igényel.

Túlfolyásos inkontinencia:
A folyamatos vizeletcsepegést ilyenkor az váltja ki, hogy a húgyhólyag valamilyen elváltozás vagy akadály miatt nem tudja teljesen kiüríteni a vizeletet. Mivel az oka például műtét utáni állapot, megnagyobbodott prosztata (férfiaknál), gyógyszerek, idegsérülés vagy cukorbetegség, ezért a fizioterápia főleg abban segít, hogy egyéb okok, például az izomgyengeség, ne rontsák az állapotot.

Reflex inkontinencia:
Idegrendszert érintő betegség, vagy tumor váltja ki. Ilyenkor nincs vizelési inger, a vizelést akaratlagosan nem lehet szabályozni. A konzervatív kezelések közül például a toalett tréning alkalmazható.

Kevert inkontinencia:
Kevert inkontinencia esetén a vizeletinkontinencia több típusa együttesen van jelen

Komolyan kell venni a tüneteket, amelyek évek, évtizedek alatt jelentősen súlyosbodhatnak. A diagnózis pontos felállítása érdekében urológus szakorvos, valamint nőgyógyász szakorvos állapíthatja meg a vizeletinkontinencia és egyéb urológiai, nőgyógyászati panaszok okait.

Mely típusú vizeletinkontinencia esetén alkalmazható a medencefenék izmok tornája?

 1. A  stressz / terheléses inkontinencia esetén. Nők esetében leggyakrabban előforduló forma.
 2. A  késztetéses inkontinencia esetén. Kezelése gyógyszeres terápiát is igényel.
 1. A kevert inkontinencia esetén.

Kismedencei szervek süllyedése

A kismedencei szervek süllyedései általában szült nőknél, kifejezetten hüvelyi szülés után jelentkeznek kellemetlen, húzó-nyomásérzettel társulva. Hajlamosító tényezői közé tartozik a kötőszöveti gyengeség, az életkor és az elhízás is a hüvelyi szülés mellett. Idetartozik a cystocele (hólyagsérv), a rectocele (végbélsérv) és az uterus prolapsus (méhsüllyedés). A kismedencei szervek süllyedése, a kismedencei fájdalmak és a szexuális problémák gyakran együtt jelentkeznek, mint zavaró tényezők, amelyeket általában a hüvelyi szülés okozta medencefenék diszfunkció okoz. A medencefenék izmok megerősítése fontos szerepet játszik a kismedencei süllyedések kezelésében és prevenciójában.

Terapeuta

Zsótér Aliz

Időpont foglalás

Foglaljon időpontot online, vagy hívjon bennünket munkanapokon 8-20 óráig +36 30 278 8909 telefonszámon

Időpont foglalás